+90 534 515 44 05 info@nuraysanasansor.com

ASANSÖR mODELLERİ

NURAYSAN ASANSÖR

ASANSÖR MODELLERİ.

İNSAN ASANSÖRÜ

İnsan asansörleri; esas olarak insan taşınmasını amaçlayan konfor ve kullanım rahatlığı ön planda tutulmuş asansörlerdir. Konutlarda 240 kg’ dan 1000 kg’a kadar insan taşımak için kullanılan ve konut dışı yerlerde (otel, hastane, iş merkezi) 630 kg’ dan 1600 kg’a kadar insan ve/veya yük taşımak amaçlı olarak tasarlanan asansörlerdir. 3 ila 21 kişilik kapasiteye kadar yapılabilen insan asansörlerinin anma hızları da binanın yüksekliğine göre değişken bir şekilde 0,63 m/s ile 2,5 m/s hızları arasında değişebilir. İnsan asansörleri, binaların projelendirilmesi aşamasında yapılan trafik hesaplarına ve avan projelerine uygun olarak imal edilip, yerlerine monte edilir. İnsan asansörleri üretim, montaj ve montaj sonrası kullanım aşamalarında, uluslararası güvenlik ve konfor standartlarına sahip olarak üretilmelidir. Teknik olarak, elektrik motoru tahrikli ve hidrolik olarak üretilebilirler. İnsan asansörlerinde, kullanım yerine göre konfor, kabin iç dekorasyonu ve hijyen önem taşımaktadır. Asansör kabinleri, kullanıcıların tercihlerine göre laminat, ahşap, paslanmaz, lamine cam gibi çeşitli materyaller ile dekore edilebilir.

YÜK ASANSÖRÜ

Yük asansörleri yükün genelde şahıs eşliğinde taşınması amacıyla kullanılan bir asansör çeşididir. Depo, alışveriş merkezleri, fabrikalar gibi yük taşıma işlerinin yoğun olduğu yerlerde kullanılmak üzere 500 kg. ile 12.000 kg. kapasiteli olarak imal edilebilmektedirler. Yük asansörlerinde, konfor ve hızdan çok asansörün eşya ya da malzeme taşıma kapasitesi daha önemlidir. İş yerleri, alışveriş merkezleri, okul, hastane ve resmi kurum gibi yerlerde malzeme taşıma kolaylığı sağlayan; yarı açık ve kabinli olarak imal edilen yük asansörleri, ihtiyaçlarınız doğrultusunda tüm mekanlara uyarlanabilen bir üründür. Yük asansörlerinde tahrik sistemi makinalı veya hidrolik olarak tercih edilebilir. Seyir mesafesinin çok olmadığı orta yükseklikteki binalarda hidrolik çözümler ile hem konforlu bir seyir hem de işletme maliyeti açısından oldukça önemli bir tasarruf sağlanabilir. Kapı tipleri, ihtiyaca özel olarak istenilen temiz açıklığı ve yüksekliği sağlayacak şekilde, yarı otomatik çift kanatlı veya tam otomatik olarak kullanılmaktadır. Yük ve araç asansörleri imalatında zeminin özellikle kaymaz malzemeden seçilmesine dikkat edilmelidir.

SEDYE ASANSÖRÜ

Sedye asansörleri, hastanelerde sedye üzerine yatırılan hastaların taşınması için tasarlanmıştır. Diğer asansörlerden ayrıcalıklı özelliği, hastanın konforlu, daha sağlıklı ve güvenli taşınmasıdır. Sedye asansör kabinleri, sağlık açısından hijyen kurallarına uygun olmalı ve anti bakteriyel önlemler alınmalıdır. Hasta asansörü olarak da bilinen sedye asansörlerinin, iç dekorasyonu paslanmaz olarak tasarlanır ve ışık seviyesi hastayı rahatsız etmeyecek düzeyde olmalıdır. Hastanın gözünü almayan aydınlatmalar ve hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlaması amacı ile konfor, estetik gibi ayrıntılara dikkat edilir. Sedye asansör kabin butonları diğer asansörlere oranla daha aşağıdadır ve kapılarda normalden daha geniştir. Elektrik kesintilerine karşı gerekli önlemler alınmış olmalıdır. Sedye asansörünün boyutu, en az 1 sedye ile 1 refakatçi taşıyabilecek standartta olmalıdır. III. sınıf hasta asansörleri; 1600 kg, 2000 kg ve 2500 kg’ a kadar taşıma kapasitesine ve 0,40 m/s’ den 2,5 m/s’ ye kadar hıza sahip olabilirler. Sedyenin asansöre giriş-çıkışında sarsıntı olmaması için kabin katlara göre hassas ayarlanır. Hassas kat seviyesi ayarı ile tekerlekli sandalye, sedye gibi araçlar ile giriş çıkış yapılırken takılma riski minimuma indirilmiştir. Sedye çarpma seviyesine konulan çarpma kirişleri kabinde oluşan çarpma sırasında hastaya ve kabine verebilecek zararları kaldıracak şekilde tasarlanır. Kullanım alanları genellikle hastaneler, sağlık merkezleri, sağlık ocakları ve bakım evleri gibi yapılardır.

PANOROMİK ASANSÖR

Günümüzde artan modern binalar ve estetik mimari tasarımlar, beraberinde asansör tasarımlarını da etkilemiştir. Panoramik asansörler binalara güzellik ve zarafet katarken kullanıcılara alışılmışın dışında bir görünüm sağlamaktadır. Panoramik asansörlerin en belirgin özelliği, kabinin cam ile çerçevelenmiş olmasıdır. Bu sayede kullanıcısına görsel bir keyif ve ferahlık vermektedir. Asansörü kullanan kişilerin, seyir halindeyken kabin dışını görebilir olması, kapalı asansörlere göre çok daha rahatlatıcı ve asansör korkusu olanlar için huzur vericidir. Panoramik asansörde kullanılan camlar, kullanıcılarının güvenliğini koruyacak şekilde kırılmaz ya da kırıldığı zaman dağılmaz özellikte üretilmektedir. Hidrolik ve elektrik tahrik sistemleri sayesinde panoramik asansörlerde çok geniş kapsamlı yerleştirme çözümleri üretilebilmektedir. Teknik olarak panoramik asansörler 4 kişiden 21 kişi taşıma kapasitesine ve 0,63 m/s hızdan 2,5 m/s hıza kadar tasarlanıp üretilebilirler. Panoramik asansörler her bina için ayrı ayrı tasarlanır. Binanın mimarisine uygun olarak dairesel, kare, üçgen ve benzer şekilde tasarlanmaları mümkündür. Panoramik asansörlerin diğer bir özelliği ise, bina içine montajı olduğu gibi, bina dışına da montajı yapılabilir. Bu nedenle yapı içerisinde kullanım alanı avantajı sağlar. Alışveriş merkezleri panoramik asansörlerin en fazla tercih edildiği binalardır. Bununla beraber otellerde, eğlence merkezlerinde, yüksek ofis bloklarında, büyük metro ve tren garlarında geniş kullanım alanları vardır.

MONŞARJ ASANSÖRÜ

Monşarj Asansör (Servis asansörü); yük taşıma için tasarlanmış asansörlerdir. Genellikle restoranlarda, hastanelerde, kütüphanelerde, sanayi tesislerinde, ofis binalarında, villalarda katlar arası malzemelerin ve eşyaların taşınması için kullanılır. İnsanların giremeyeceği boyutlarda tasarlanmış olan monşarj asansörleri küçük yük asansörleridir. Servis asansörleri, ağırlıklı yemek servisleri ve büyük mutfaklarda kullanıldığı için yemek asansörü olarak da anılmaktadır. (İstenildiğinde kabinin içine tabak, bardak vs. koyulacak raflar yapılabilmektedir.) Yemek asansörü olarak kullanılan servis asansörleri yükle temas eden alanlar bakımından hijyenik unsurlara uygun materyallerden imal edilmesi gerekir. Hijyenik şartlara dikkat edilmesi gereken bu asansörlerde paslanmaz çelik kabin içi kaplamaları, antibakteriyel taban malzemeleri seçilmelidir. Servis asansörlerinde giyotin tipi kapılar kullanılır. (Merkezden aşağı ve yukarı doğru açılan iki panelli kapılardır.) Giyotin kapılar, basit bir hareketle açılıp kapanması sayesinde kullanıcıya büyük kolaylık sağladığı gibi, yarı otomatik kapılar gibi açıldıklarında yer işgal etmezler. Taşıma kapasiteleri 50 kg ile 300 kg aralığında olan bu asansörlerde birden fazla yönden kapı girişi tasarlamak mümkündür. Hem karşı ağırlık ile çalışan hem de tambura sarmalı çalışan tipleri ile alternatifli çözümler sunar. Her durakta; kabinin aşağı – yukarı yönünü gösterir ok sinyal, çağırma ve gönderme fonksiyonu ve aynı zamanda asansörün konumunu gösterir optik dijital gösterge mevcuttur.

ENGELLİ PLATFORMLARI

Engelli platformları, engelli kişilerin merdivenleri veya benzeri yükseltileri kolayca aşabilmeleri için, merdiven şeklinde ya da platform şeklinde üretilmektedir. İç ve dış mekan tasarımı mümkün olan bu platformlar modern mimariye uygun sistemlerdir. Üst geçitler, metro, okul, hastane, camii, kültür merkezi, özel konut, otel, alışveriş merkezi, kamu kurumları, asansör için hazırlanmış bir kuyusu bulunmayan sonradan asansör yapılması gereken yapılarda, binalara giriş ve çıkışın erişilebilirliğe uygun planlanmadığı alanlarda, merdiven tipi engelli asansörü ya da dikey tip engelli asansörü, herkesin kolaylıkla bir yerden bir yere erişimine olanak sağlar. Genellikle 2 duraktan 8 durağa kadar olan yerlerde güvenlikle kullanılan engelli platformları, uygulanıldığı yapıya estetik ve zengin bir görünüm sağlar. İç mekân ve dış mekânda rahatlıkla uygulanabilen engelli platformları, elektrostatik boyalı sac, krom kaplama, 4+4 lamine cam veya panel kaplamasıyla nem, yağmur, kar ve rutubetten etkilenmez. Kuyu dibi gerektirmeyen ve modüler tasarımı sayesinde minimum inşaat maliyeti ile ekonomik bir sistemdir. Engelli platformları, kontrol paneli ve düğmeleri, tekerlekli sandalye kullanıcıları ve görme engelli dahil olmak üzere herhangi bir yolcu kategorisi tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Hidrolik ve sonsuz vidalı olarak imal edilmektedir. Sonsuz vida ve hidrolik olması sebebiyle sessiz ve uzun süreli kullanıma uygundur. İlgili Standartlar; 2006/42/EC Makine Direktifi ve EN 81-41:2010 Avrupa standartları

ARAÇ ASANSÖRÜ

Araç asansörleri, özellikle çok yönlü ve fonksiyonel ürünler olarak öne çıkan gelişmiş teknolojilerdir. Endüstriyel ihtiyaçlara yanıt veren bu sistemler özellikle otomotiv ve lojistik sektöründe yaygın olarak kullanılır. Taşımacılık faaliyetlerinde son derece işlevsel olarak fayda sağlamaktadırlar. Güçlü makara ve hidrolik kolları ile kullanım esnasında yüksek ağırlıktaki yüklere hızlı yanıt verebildiği gibi üst düzey enerji tasarrufu da sunmaktadır. Bu doğrultuda hidrolik araç asansörü sistemleri, özellikle yoğun kullanım alanlarında uzun vadede son derece verimli ve maliyet odaklı kullanım avantajlarına sahiptir. Bunun yanı sıra otoparklarda kullanılabilecek bu sistem, özellikle alan sorunu yaşayan ya da katlı otoparklarda araçların kolay bir şekilde istiflenmesine, katlar arasında taşınmasına da yardımcı olur. Taşıma kapasitesi 2.500 kg ile 10.000 kg arasında değişen araç asansörleri, binaların üst ve bodrum katlarını otopark olarak kullanmaya olanak sağlamakta; yol, rampa gibi alan kayıplarını binaya geri kazandırmaktadır. Asansör kabini içine araç ile girildiğinde sürücünün aracından inmeden istediği kata gitmesini sağlayan buton sistemi sayesinde kullanıcıya büyük kullanım kolaylığı sağlanmaktadır.

Araçların;

-konut, işletme ve otoparklarda katlar arası transferi için kullanılan, hidrolik yağ basıncı ile çalışan sistemlerdir.
-Hidrolik ünitenin uyguladığı yüksek yağ basıncı ile hidrolik silindir ve zincir, platformun hareketini sağlar.
-Hidrolik ünite yalnızca yukarı yönde çalışır. Aşağı yönde platform kendi ağırlığıyla iner. Böylelikle enerji tasarrufu sağlanır.
-Araç platformları 2 ve 4 kolonlu olarak imal edilmektedir. Elektrik kesintisi veya olası bir arızada platformu manuel olarak aşağı indirmek mümkündür.
-Platformlarda, hortum patlamasına karşı emniyeti sağlayan hortum patlama valfi kullanılmaktadır. Aşırı yüklemelerde basınç emniyet valfi ve aşırı akım koruma rölesi, platformu durdurarak motorun ve sistemin zarar görmesini engellemektedir.
-Platform hızı taşıma kapasitesine bağlı olarak 0,05 – 0,15 m/s aralığında belirlenebilmektedir.
-Araç platformları, zeminde çukur gerektirmeyecek şekilde tasarlanabilmektedir.